Organizatorii Festivalului Internaţional Astra Film 2018 (AFF) anunţă o selecţie de 28 de documentare imersive care vor fi găzduite în secţiunea "Viitorul e azi", dedicată noilor formate, realizate cu tehnologii inovatoare, arată un comunicat remis MEDIAFAX.
În domul amplasat în Piaţa Mare din Sibiu, publicul va putea experimenta zece filme de non-ficţiune realizate în realitate virtuală (VR) şi 18 create pentru proiecţie 360 de grade (full-dome), scrie
Mediafax.
Dintre acestea, şase titluri fac parte din colecţia The Guardian VR. „Arctic 360” este un tur-mărturie al consecinţelor comportamentului uman asupra mediului arctic. „Limbo” oferă o experienţă virtuală a ceea ce înseamnă aşteptarea acordării azilului pentru un refugiat. „The Joy of Frogs” este un documentar-360 despre sezonul împerecherii la batracieni. „The Party” oferă o ilustrare virtuală a autismului. „Sea Prayer” este animarea în VR a unei poveşti de Khaled Hosseini, inspirată de comemorarea a doi ani de la moartea micului refugiat sirian Alan Kurdi. „First Impressions” vine cu o ilustrare în VR a experienţei şi interacţiunii cu lumea pe care le trăieşte un nou-născut.
Alte trei producţii reprezintă o selecţie realizată împreună cu Diversion Cinema, creator de programe de realitate virtuală pentru festivaluri de film relevante, precum cele de la Cannes, Veneţia, Amsterdam, Dubai: „The Real Thing”, „Bloodless” şi „Kobold”.
Acestora li se alătură în programul de VR o prezenţă românească, documentarul observaţional „Circus 360”, de Dorin Moldoveanu, despre primul circ fără animale din Bucureşti.
Ediţia AFF 2018 propune şi un program de 18 filme de non-ficţiune realizate pentru proiecţie full-dome, producţii care explorează mistere ale ştiinţei („Faster Than Light/ Mai repede decât lumina”), ale Universului („Astronaut”, „Closer to the Stars/ Mai aproape de stele”, „Oceans in Space/ Oceane în spaţiu”), şi aspecte mai puţin cunoscute despre planeta noastră şi despre umanitate („Dynamic Earth/ Pământul dinamic”, „Our Violent Planet/ Planeta noastră violentă”, „The Mayans’ Cosmic Planners/ Planificatorii cosmici ai oraşelor mayaşe”, „Sky on Fire/ Cerul în flăcări”). Noi modalităţi de a trăi experienţe artistice sunt oferite de lucrări mai abstracte, cum ar fi „Stardancers’ Waltz/ Vals printre stele”, „Contraluz/ Contre-jour”, „After Cherenkov/ După Cherenkov”, „Liminality/ Liminalitate”.
Programul full-dome al Astra Film Junior, un festival dedicat celor mai mici spectatori în cadrul AFF şi care se află anul acesta la a zecea ediţie, cuprinde producţii despre Univers („The Secrets of Gravity/ Secretele gravitaţiei”, „We Are Stars/ Suntem stele”), despre natură („Life of Trees/ Viaţa copacilor”) şi despre corpul uman („Amigos – Inside the Human Body/ Amici – În interiorul corpului uman”).
Secţiunea „Viitorul e azi” se desfăşoară la Domul din Piaţa Mare a Sibiului.
Festivalul Internaţional Astra Film Sibiu a fost lansat în 1993, ca un proiect inovator în Europa Centrală şi de Est, şi a contribuit, timp de 25 de ani, semnificativ la stabilirea unui cadru pentru dezvoltarea cinematografiei documentare în întreaga regiune şi în special în România.
Anul acesta, AFF are loc în perioada 15 – 21 octombrie.
.